#DoljulPersonalităților. Cine a plecat de aici ca să facă istorie

#DoljulPersonalităților. Cine a plecat de aici ca să facă istorie


Doljul a scris istorie, iar oamenii care au trăit sau au plecat de aici nu s-au lăsat nici ei mai prejos. Fie că vorbim despre artă, literatură, cinematografie sau știință, există persoane care, acolo unde s-au dus, au făcut istorie. Iată câteva dintre ele, a căror moștenire o puteți studia și vizita în județul nostru.

Gogu Constantinescu

George, sau Gogu Constantinescu, s-a născut la Craiova pe 4 octombrie 1881, dintr-o familie de intelectuali. Gogu Constantinescu este recunoscut ca unul dintre cei mai mari ingineri ai omenirii, fiind unul dintre pionierii utilizării betonului armat în domeniul construcțiilor dar și cel care a inițiat teoria sonicităţii, ştiinţa transmiterii energiei mecanice prin vibraţii. În urma acestei descoperiri, inventatorul craiovean a dezvoltat motorul sonic, pompa sonică sau ciocanul sonic. La împlinirea a 140 de ani de la nașterea sa, Craiova îl omagiază pe marele om de știință printr-o serie de manifestări organizate de Primăria Craiova, prin Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Consiliul Județean Dolj, prin Muzeul Olteniei și Universitatea din Craiova, în parteneriat cu renumita revistă Știință și Tehnică.

Adrian Păunescu

Născut în Republica Moldova, Adrian Păunescu și-a petrecut o bună parte a copilăriei în comuna Bârca din judetul Dolj, acolo unde există și o casă memorială care îi poartă numele. Celebrul poet a studiat la Colegiul „Carol I” din Craiova, astfel că numele său este strâns legat de județul Dolj și de oamenii locului. În plus, el a scris și imnul echipei de fotbal Universitatea Craiova.

Marin Sorescu

Scriitorul Marin Sorescu, figură emblematică a literaturii române, s-a născut în comuna Bulzești, unde familia a amenajat și o casă memorială plină cu informații despre viața și opera sa. Tot el a spus despre capitala Doljului următoarele: „Craiova văzută din car e cel mai frumos oraș din lume,/ Rămân și acum încremenit când mă gândesc, îmi lasă gura apă”.

Constantin Brâncuși

Deși nu s-a născut în Dolj, Constantin Brâncuși este o parte a istoriei județului nostru, aici fiind locul unde a studiat și unde a început să se formeze ca sculptor. El a absolvit Școala de Arte și Meserii din Craiova, iar acest oraș îi poartă un deosebit respect. În următoarea perioadă, la Craiova va fi inaugurat și Centrul Internațional „Constatin Brâncuși”, o construcție unică în lume, cu un design arhitectural de excepție, chiar în curtea Muzeului de Artă din Bănie.

Henri Coandă

Henri Coandă, pionierul aviației române, și-a petrecut copilăria în comuna Perișor, acolo unde există și un muzeu care strânge, la un loc, în două săli, materiale legate de copilăria savantului. De asemenea, în curtea muzeului există și un avion IAR - 93, unul dintre primele aparate româneşti la realizarea căruia a contribuit savantul român.

Amza Pellea

Născut în comuna Băilești, olteanul nostru drag are, la el acasă, și o casă memorială care îi poartă numele. Anual, cu ocazia Sărbătorii Zaibărului și Prazului, ea este vizitată de sute de curioși care vin să vadă cum a trăit Amza, să simtă pulsul locului său natal ori să studieze documentele de arhivă amplasate în casa lui. Amza Pellea este și în ziua de astăzi unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, care nu va fi uitat prea curând de către iubitorii filmului românesc.

Foto: static.cinemagia.ro, bzi.ro, guerrillaradio.b-cdn.net, unitischimbam.ro, capital.ro

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova