Biserica Obedeanu

Biserica Obedeanu

Mănăstire / Biserică


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Pictor Oscar Obedeanu 1, Craiova 200217, Romania

Telefon

Despre

Biserica Obedeanu purtând hramul “Buna Vestire” si al “Sf. Imparati Constantin si Elena”, biserica a fost construită în prima jumătate a veacului al XVIII-lea, anii 1748 - 1753, de marele paharnic Constantin Obedeanu. În ordine cronologică, ctitoria lui Constantin Obedeanu era după bisericile de zid Sfantul Ilie (1720), Sfantul Gheorghe Vechi (1730) şi Sfantul Ioan Sebastian (1742). Toate celelalte biserici erau din lemn.
Este singura biserică din cărămidă din prima jumătate a veacului al XVIII-lea care-şi păstrează pisania din anii zidirii.
Dionisie Fotino a numărat-o printre cele opt mănăstiri ale Craiovei.
Familia mare a Obedenilor, a întreprins o serie de acte ctitoriceşti şi danii la biserici şi mănăstiri, fiind în acelaşi timp una din familiile boiereşti cele mai bogate din Craiova şi probabil şi din Oltenia.
Aşezământul a fost la început mânăstire şi spital.
În anul 1775 s-a construit aici “şcoala domnească de la Mănăstirea Obedeanului”, iar în 1822, şcoala publică de pe lângă Mănăstirea Obedeanu a devenit “şcoala domnească”, unde se preda nu doar în limba română, ci şi în limba franceză şi greacă.
În urma marelui cutremur din 1838, biserica a ajuns “într-o desăvârşită dărăpănare”, după cum se arată într-un document al vremii. La câţiva ani după cutremur (1843-1844) biserica este refăcută: i se închide pridvorul şi rămâne numai cu un turn. Ultima reparaţie radicală i s-a făcut în 1857-1858, iar in perioada 1930-1931 s-a zugravit din nou în interior, i s-au schimbat ferestrele şi i s-a mai adaugat un turn. Clădirile din incinta curţii bisericii au fost demolate în 1888-1889, pe locul lor construindu-se localuri pentru şcolile primare de fete şi de băieţi (Şcoala Obedeanu).
Conform Pr. Drd. Ioan Ioanicescu, din tot ce a fost odinioară așezământul Obedeanu, astăzi mai dăinuie doar biserica și o parte din zidul ce împrejmuiește școala pe laturile de apus și miazănoapte.
Surse:
http://www.monumenteoltenia.ro/fosta-manastire-obedeanu-biserica-buna-vestire-si-sf-imparati-craiova/
https://www.biserici.org/index.php?menu=BI&code=164
http://memorielocala.aman.ro/files/biserici.html

Photo Gallery

Alte sugestii

Biserica „Sfântul Nicolae” Cernătești

Mănăstire / Biserică

Biserica „Sfântul Nicolae“ - Ungureni

Mănăstire / Biserică

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Mănăstire / Biserică

Biserica „Sfântul Nicolae” Calafat

Mănăstire / Biserică

Templul Coral

Mănăstire / Biserică