Producători locali și produse tradiționale

Producători locali și produse tradiționale


Produse tradiționale atestate

Primele trei produse tradiţionale din Dolj, atestate oficial

Judeţul Dolj, prin intermediul unei ferme din localitatea Dăbuleni, are primele trei produse tradiţionale româneşti, atestate în teritoriu, cu certificate eliberate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În urmă cu câţiva ani, Doru Vîrcan a demarat, împreună cu fiul său, Gilbert, o afacere, la Dăbuleni, căreia puţini îi dădeau şanse de reuşită: creşterea porcilor din rasa mangaliţa. Acum, au primit atestate de produs tradiţional, pentru trei sortimente, toate sub sigla „Ferma lui Ghiţă”: „burtican de mangaliţa”, „piept oltenesc de mangaliţa”, respectiv „cârnaţi trandafiri de mangaliţa”. „Este o rasă de porc crescută în condiţii de semisălbăticie – apă curată, iarbă, nămol, iar hrana este asigurată cu porumb, tărâţe şi iarbă. Avem, în prezent, peste 300 de capete, un abator, o carmangerie, dar ne lipseau certificatele de garanţie. Tocmai le-am primit, astfel că oamenii pot, de acum, consuma, produse de calitate, autentice. Se va vedea şi în costul la galantare, TVA-ul scăzând la 5%”, a precizat Dorin Vîrcan. Primirea celor trei certificate s-a făcut într-un cadru festiv, la Direcţia pentru Agricultură Dolj. „Este un moment foarte important pentru noi. Avem, de acum, primele trei produse tradiţional româneşti din Dolj. Vorbim de un adevărat paşaport european, cu care se poate intra pe piaţa europeană. Lucrurile nu se vor opri aici. Sunt în pregătire şi alte dosare pentru produse tradiţionale, cum ar fi carnea de oaie de la Giurgiţa, laptele de vacă de la Ciuperceni, varza murată şi zacusca de la Desa şi multe altele..”, a menţionat Adrian Popa, directorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

sursă foto și text: https://ziaruldecalafat.ro/primele-trei-produse-traditionale-din-dolj-atestate-oficial/

Produse tradiționale ce urmează a fi atestate

În curând, doljenii vor putea cumpăra din magazine pastramă, cârnaţi, mezeluri, lactate, zacuscă, bulion, murături, varză murată şi alte produse, atestate ca fiind tradiţionale. Zece producători locali se pregătesc să autorizeze 16 produse tradiţionale.

Mai mulţi producători doljeni de produse tradiţionale şi-au luat inima în dinţi şi au decis să îşi avizeze produsele respective. Până anul acesta, niciun produs tradiţional preparat în Dolj nu era înregistrat cu documente ca produs autentic. Directorul Direcţiei Agricole Dolj, Adrian Popa, a menţionat că sunt în curs de autorizare sau se pregătesc să depună documentaţia zece producători care vor să le fie recunoscute cu acte 16 produse tradiţionale, ceea ce înseamnă că unii producători solicită avizarea a câte două produse.
„Zilele trecute am avut o întâlnire cu cei interesaţi să îşi atesteze produsele ca fiind tradiţionale. Lucrul acesta se face de către Direcţia Agricolă, apoi este nevoie de viza Ministerului Agriculturii. Noi suntem aproape de finalul procedurii pentru produsul carne de mangaliţă, de la Dăbuleni. Cred eu că într-o săptămână sau două vom finaliza. Avem produse de vacă la Ciuperceni, produse de oaie la Giurgiţa, legume la Desa și la Şimnic. Procedurile pentru acestea sunt avansate, fiind deja la stadiu de documente depuse“, a precizat directorul Direcţiei Agricole Dolj, Adrian Popa. El a spus că, în Dolj, vor fi atestate, din sfera legumiculturii, ca produse tradiţionale varză murată, murături, bulion și zacuscă din Desa, Şimnic, și Ciuperceni, iar pe produse animale vor fi atestate preparate din porc din rasa Mangaliţă, crescut la Dăbuleni, precum și pastramă de oaie şi alte preparate din carne de oaie, care vor fi atestate de un producător din Giurgiţa. Este vorba despre pastramă, cârnaţi, mezeluri şi alte produse din carne, dar şi din lapte. Se pregătesc cu documentaţia şi alţi producători din Brădeşti şi Teasc, cu produse din carne de vacă şi capră.
Directorul Direcţiei Agricole a mai spus că, după ce fermierii sau producătorii direcţi depun documentaţia la Direcţia Agricolă pentru înregistrarea ca produs tradiţional, apoi avizarea de la Ministerul Agriculturii se obţine foarte uşor, într-un timp scurt. Producătorii trebuie să arate şi că reţetele pe care le folosesc la prepararea produselor respective sunt tradiţionale, în stilul locului.

sursă foto și text: https://www.gds.ro/Local/2019-02-19/16-produse-traditionale-vor-fi-autorizate-in-dolj/

Alte sugestii

Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova
Craiova: Zilele „Marin Sorescu”, la 88 de ani de la nașterea dramaturgului