Crama Galicea Mare - Vinul lui Dinescu

Crama Galicea Mare - Vinul lui Dinescu


Despre

Despre Crama Galicea Mare

Vinul lui Dinescu este produs în sud-vestul Olteniei, la crama Galicea Mare, ale cărei clădiri vechi n-au fost încă renovate dar au fost deja dotate cu tehnologie nouă. Strugurii folosiți provin din două vii de câte 50 de ha, una aflându-se chiar sub aripa cramei, cealaltă la un cot al Dunării, pe dealurile Drincei.

Construită în 1915 după un proiect francez – iniţiat în anul anterior cu plantarea unei vii de 15ha cu soiuri predominant autohtone, altoite în pepinierele casei Ştirbei – crama Galicea Mare a aparţinut boierilor Bibescu-Ştirbei, alimentînd cu vinuri nobile olteneşti vestitele pivniţe bucureştene ale vechii familii.

Retehnologizarea a început în 2004 cu achiziţionarea unei prese pneumatice Vaslin-Bucher şi a unui filtru aluvionar, iar în 2009 crama a fost dotată cu primele cisterne de inox, precum şi cu întreaga instalaţie de răcire necesară prelucrării la temperatură controlată a vinurilor.

Vechea clădire a cramei, de un farmec aparte însă purtînd însemnele vitregiilor istoriei noastre recente, urmează să fie recondiţionată în perioada imediat următoare pentru a putea fi reintrodusă, aşa cum merită cu prisosinţă, în circuitul turistic al vinurilor şi podgoriilor de renume ale Olteniei.

Podgoriile Cetate Și Galicea Mare

Strugurii care aprovizioneazǎ crama provin de la Cetate şi Galicea Mare, din două vii tinere de cîte 50ha fiecare, plantate între anii 2006-2008 în contextul unui proiect european. Aparţinând regiunii viticole Dealurile Olteniei şi podgoriilor Plaiurile Drâncei, cele două plantaţii se bucură de un cadru ecologic cu vocaţie oenopedoclimatică ideală pentru obţinerea vinurilor de înaltă clasă.

Plantaţiile includ atît soiuri autohtone, cu o tradiţie veche de propăşire în regiune, precum Tămîioasă românească, Fetească albă şi Fetească neagră, cât şi soiuri nobile europene precum Chardonnay, Riesling italian, Sauvignon blanc, Pinot gris, Muscat ottonel, Pinot noir, Merlot şi Cabernet sauvignon. Plantaţia de la Galicea Mare mai include şi o parcelă de Shiraz, precum şi aproximativ 3ha păstrate din vechea vie (plantată în anii 1950), cu butuci de Tămîioasă românească şi Fetească neagră.

Surse:
http://vinulluidinescu.ro/
https://www.facebook.com/cramaluidinescu/
http://portcetate.ro/food-and-wine/

Photo Gallery

Alte sugestii

Viile Almaj

Podgorie / Cramă

Moșia Galicea Mare

Podgorie / Cramă

Vie Vin Segarcea - Domeniile Baniei

Podgorie / Cramă

Crama V.inc

Podgorie / Cramă

Centrul viticol Banu Mărăcine

Cazare - Craiova / Podgorie / Cramă / Vilă - Craiova