Situl arheologic de la Cioroiu Nou

Situl arheologic de la Cioroiu Nou


Address

Cioroiu Nou, Romania

Despre

Tip: aşezare
Aşezarea se află în marginea de SE a satului, la sud de drumul ce merge la Siliştea Crucii şi la vest de cel care merge la Boureni, la SV şi sub cimitirul satului, într-o buclă făcută de apa Cioroiului către vest. Se găseşte la distanţa de 906 m faţă de Biserica Cioroiu Nou.
Descoperiri în cadrul sitului:
- aşezare deschisă din Epoca romană (sec. II-III d. Chr.);
Cercetările au dovedit că sistemul de apărare al aşezării de la Cioroiu este unul complex. El consta din două şanţuri în formă de "V", cel mai lat fiind plasat spre interior.
Ca urmare a lipsei unor indicii clare, multă vreme s-a crezut că fortificaţia de la Cioroiul Nou, ar fi fost realizată de populaţia civilă a aşezării, spre a-i servi de adăpost în caz de pericol. Însă descoperirile epigrafice mai vechi şi mai noi sugerează faptul că fortificaţia ar fi putut fi ridicată de o vexilaţie a Legiunii VII Claudia din provincia Moesia Superior. Este deasemenea posibil, ca la Cioroiul Nou să se fi aflat la un moment dat şi militari aparţinând Legiunii IV Flavia.
Cea mai mare aşezare civilă, fără statut urban din Dacia Inferior.
- aşezare din Epoca migraţiilor (sec. IV - VII):
- aşezaredin Epoca medievală - epoca modernă (sec. XIII-XVIII).
Sursa:
http://ran.cimec.ro/sel.asp?descript=cioroiu-nou-cioroiasi-dolj-situl-arheologic-de-la-cioroiu-nou-la-cetate-cod-sit-ran-71849.01
http://www.monumenteoltenia.ro

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Castrul de la Răcarii de Jos - Brădeşti

Sit arheologic

Situl arheologic de la Cârcea - La Hanuri

Sit arheologic

Situl arheologic de la Bâzdâna - Cucuioava

Sit arheologic

Situl arheologic de la Desa – Castraviţa

Sit arheologic