#147DeAniDeMăreție. „Brâncuși. Al lumii”, celebrat printr-un maraton cultural, la Craiova

#147DeAniDeMăreție. „Brâncuși. Al lumii”, celebrat printr-un maraton cultural, la Craiova


19 februarie este un reper universal important care marchează data nașterii marelui Constantin Brâncuși, părintele sculpturii moderne, iar pentru noi, oltenii, este cu atât mai mult o zi cu o însemnătate aparte. Cu această ocazie, Consiliul Județean Dolj coordonează un amplu eveniment ce se va întinde pe parcursul unei săptămâni, între 13 și 19 februarie, la Craiova. Alături de instituțiile culturale subordonate și partenere, Consiliul Județean Dolj ne invită la „Brâncuși. Al lumii”, un maraton de evenimente culturale dedicate celebrării a 147 de ani de la nașterea olteanului care a scris istorie în lume. 

Vom fi martori la expoziții inedite, recitaluri, proiecții de film, dezbateri și conferințe, vom asculta muzică din perioada interbelică și vom putea să ne transpunem, pentru o săptămână, în viața și lumea pe care a creat-o și a adus-o, spre norocul nostru, în fața publicului, sculptorul care a schimbat viziunea asupra artei moderne. 

Prin simplitatea și originalitatea sa, Constantin Brâncuși a influențat viețile artiștilor și scriitorilor de pretutindeni, care au decis să-l omagieze prin propria lor artă. O parte dintre lucrările ori scrierile acestora vor putea fi admirate și studiate în cadrul „Brâncuși. Al lumii”, ocazie cu care accesul publicului la suita de evenimente va fi liber, în limita locurilor disponibile

„Brâncuși. Al lumii” este modul în care Consiliul Județean Dolj, alături de partenerii săi, a ales să sprijine și să promoveze moștenirea culturală imensă pe care Constantin Brâncuși a lăsat-o în urmă. De asemenea, aflată la prima sa ediție, această manifestare este dedicată artiștilor români și nu numai, din domenii diverse, care au fost influențați de opera marelui sculptor. 

O parte dintre evenimente vor avea loc la Centrul „Constantin Brâncuși”, un proiect unic în lume, gândit de arhitectul Dorin Ștefan și pus în practică de Consiliul Județean Dolj. Vă amintim că acesta poate fi vizitat și independent de săptămâna dedicată lui Brâncuși, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 22:00, iar accesul publicului este gratuit. 

Aici veți putea descoperi, printre altele, un spațiu expozițional imens unde puteți urmări filme despre viața lui Brâncuși, ecrane interactive pe care se regăsesc operele lui Brâncuși aflate în Muzeul de Artă,  o cronologie care documentează evoluția de la Hobița la Paris, via Craiova, precum și grinzile de lemn aduse de V.G. Paleolog de la atelierul din Paris. Toate acestea sunt încadrate într-un perimetru avangardist, modern și vizionar, așa cum, cu siguranță, a trăit și a creat Constantin Brâncuși. 

„Brâncuși. Al lumii” se deschide, așadar, săptămâna viitoare, iar noi abia așteptăm toate evenimentele care vor constitui, ca un întreg, omagiul obligatoriu și necesar adus celui care a transformat roca dură în tandrețe, blândețe, convertind-o în sentiment. Calendarul complet al săptămânii dedicate „celui care a făcut piatra să cânte pentru omenire” poate fi accesat mai jos. Ne vedem la „Brâncuși. Al lumii”, da? ❤ 
Calendarul evenimentelor

Alte sugestii

Comunitatea, legată prin artă și bucurie la Film în Sat - Cernătești
„Colibri” scoate craiovenii din casă pe perioada verii. Vezi aici programul spectacolelor!
Ce ne așteaptă în iulie, în Dolj
IntenCity se apropie! Trei zile de distracție în inima Doljului
Pedală în Bănie ne încântă iar prin sport, în natura minunată a județului!