Cum sărbătorim Ziua Culturii Naționale

Cum sărbătorim Ziua Culturii Naționale


Se apropie Ziua Culturii Naționale, sărbătorită anual, din 2011, pe 15 ianuarie, data nașterii marelui poet Mihai Eminescu. Cu această ocazie, vă propunem să sărbătorim, fiecare dintre noi, prin participarea la evenimentele culturale din oraș, care sunt mai mult decât binevenite în primele săptămâni ale noului an. 

Cei de la Teatrul Național „Marin Sorescu” ne propun, chiar în data de 15 ianuarie, piesa „Outfitul Șearpelui”, un spectacol „poeticoregrafic” bazat pe versurile lui Marius Aldea, versuri care iau pulsul vremurilor noastre, a felurilor prin care individul își caută utilitatea în lumea constrânsă de presiunile caracteristice fiecărei vârste. În zilele următoare, pe 17, 18, 19 și 20 ianuarie, va fi jucată piesa „Oedip Rege”, iar cei care nu ați văzut-o până acum ați face bine să mergeți și să o vizionați, căci merită pe deplin! 
ebilet.tncms.ro/ebilet

La Filarmonica „Oltenia” avem chiar un concert extraordinar, susținut cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Invitați speciali sunt cei din Corul Symbol – „Jean Lupu”, iar alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, sub bagheta lui Bogdan Botezatu, vor aduce „Muzica pentru copii în filmul românesc” mai aproape de sufletul auditoriului. Totul are loc vineri, 13 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul instituției de cultură.
Filarmonica Oltenia - bilete online

Nici cei ce apreciază teatrul de păpuși nu sunt lăsați deoparte, în weekendul 14-15 ianuarie fiind programate două piese, „Pic” și „Fata Babei și Fata Moșneagului”. Așadar, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” vă poftește în lumea magică a poveștilor, unde suntem siguri că veți retrăi anumite sentimente și vă puteți bucura din nou de copilul din voi, alături de cei mici din viața voastră. Biletele sunt disponibile la Agenția teatrului, care are următorul program: luni-sâmbătă 10:00 – 13:00, 16:00 – 19:00; duminică 10:00 – 13:00. 

Opera Română Craiova ne propune, la rându-i, un spectacol intitulat „Revedere”, ce îl are ca invitat special pe Eugen Doga. Totul va avea loc pe scena Filarmonicii „Oltenia”, pe 16 ianuarie, începând cu ora 19:00. Biletele sunt disponibile online, dar și la Agenția de bilete a Operei de la Sala Polivalentă Craiova. 
Opera Română Craiova - bilete online

Totodată, pentru data de 15 ianuarie, cei de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” au pregătit un recital care aduce în formă performativă corespondența dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Evenimentul va avea loc la Galeria Vollard a Casei TraDem, începând cu ora 19:00, în lectura actorilor Mirela Dișa și Viva, acompaniați la pianină de Alex Gabriel. 

Desigur că nu putem vorbi despre cultură fără să călcăm pragul muzeelor din Craiova, Muzeul Olteniei cu cele trei secții ale sale, Muzeul de Artă și Centrul „Constantin Brâncuși”. Apropo de Muzeul de Artă, acolo puteți vizita expoziția „O lume aproape fericită”, semnată de Aurel Vlad, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani. Expoziția este deschisă publicului până la data de 24 februarie 2023 și este concentrată în aproximativ 20 de lucrări ce exprimă esența și sinceritatea umană. 

Meniul cultural al Craiovei este variat, așa că suntem siguri că, orice ați alege să faceți, va fi pe placul vostru! 

Alte sugestii

IntenCity se apropie! Trei zile de distracție în inima Doljului
Pedală în Bănie ne încântă iar prin sport, în natura minunată a județului!
Fantasy Park a adus magia pentru toate vârstele în sânul Craiovei
1 iunie, plin de surprize pentru copii, în Dolj!
Zilele Craiovei deschid sezonul verii și al distracției!