Bine veniși! Ce ne face Doljul perfect și simplu?

Bine veniși! Ce ne face Doljul perfect și simplu?


Bine veniși pe Discover Dolj&Craiova, portalul de turism al județului Dolj! Am vrea să începem cu câteva cuvinte depre noi și despre ceea ce ne face pe noi, doljenii, perfecți și simpli, așa cum spune și timpul de vorbire.
Doljul, parte din regiunea istorică a Olteniei, e un județ care renaște pe zi ce trece, iar asta se vede cu ochiul liber. Câmpiile întinse, cu soluri roditoare, fac din zona noastră una îmbelșugată, ce dă oamenilor locului și gospodăriilor un aer aparte. Doljenii noștri sunt calzi, ospitalieri, dornici să tăinuiască, dar nici de la muncă nu se dau în lături. Nu suntem grăbiți, ci eficienți, nu suntem aprigi la vorbă, ci doar sinceri și fără ascunziș. Iar ce promitem, aia facem! Și punem pariu că, dacă alegi să vii în Dolj – și o să faci și asta – nu o să-ți pară rău.
Pământurile spălate de Jiu, dar și de Dunăre – deși „Dunăre dacă n-aveam, Jiul Dunăre-l făceam” – au crescut, cu timpul, așezări și zone excelente de vizitat, pe care oamenii ce iubesc aceste pământuri nu au ezitat să le aranjeze așa cum știu ei mai bine. Cu Bănia ca bastion și pol de dezvoltare, Doljul își scrie zi de zi povestea, din mâinile femeilor ce țes, din brațele bărbaților ce ară câmpul, din jocul copiilor, dar și din forfota orașelor mari, care poartă cu sine o poveste dintre cele mai frumoase.
Zona a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare majoră datorită investițiilor făcute. Industria a crescut, la rândul său, atunci când firmele au înțeles că aici pot găsi forța de muncă necesară și condiții avantajoase pentru a-și deschide fabrici. Americanii de la Ford au la Craiova o a doua casă, în jurul afacerii reușind să construiască, pe lângă mașini moderne, și o mare familie. Lucru pe care îl fac, în același timp, și celelalte companii care și-au găsit casă aici.
Deși peisajele naturale nu sunt foarte întâlnite, din cauza climei și a zonei de câmpie, județul compensează prin multe alte bogății. Pădurile vaste, rezervațiile protejate prin lege, monumentele istorice, malurile săpate de Dunăre, porturile, bisericile vechi care au cunoscut lacrimi și bucurii, muzeele, locurile de distracție, laolaltă cu toți oamenii de pe lângă ele, fac din Dolj inima Olteniei noastre dragi. Aici ne e sângele și viața, aici sunt Mihai Viteazul, Nea Mărin, Macedonski, Brâncuși, Maioreștii, Sorescu, Titulescu, Tudor Gheorghe, Oblemenco, aici sunt toți acei ce-n urma lor au lăsat ceva. Aici sunt pașii cu care ne-au construit și drumurile pe care au mers ca să ne ridice.
La fel ca ei, mergi și tu pe drumurile astea. Vino în Dolj și mergi peste tot, pentru că numai așa vei putea simți energia locului și tot ceea ce are el de oferit: de la bucatele bune de-ți lasă gura apă, de la oamenii simpli de pe tot întinsul județului, fiecare cu povestea lui, până la energia capitalei Craiova, care îmbină evoluția cu tradiția, într-o manieră în care puține orașe o fac.
Fă-ți bagajul și vino pe la noi. Numai așa vei putea spune și tu „fusei aici, făcui asta!”.

Alte sugestii

Pedală în Bănie ne încântă iar prin sport, în natura minunată a județului!
Fantasy Park a adus magia pentru toate vârstele în sânul Craiovei
1 iunie, plin de surprize pentru copii, în Dolj!
Zilele Craiovei deschid sezonul verii și al distracției!
#MemoriaGustului. Dolju-n bucate de 10, lecție de tradiție și generozitate predată în farfurii