#HaiLaMuzeu (2) – Muzeul de Artă Craiova, o nestemată a artei și arhitecturii

#HaiLaMuzeu (2) – Muzeul de Artă Craiova, o nestemată a artei și arhitecturii


Pe lângă operele de artă pe care le găzduiește, Muzeul de Artă din Craiova este în sine o operă de artă. Astfel că turiștii și nu numai vor avea aici o surpriză din punct de vedere al lucrurilor pe care se așteaptă să le găsească.
Muzeul de Artă Craiova - Facebook

Găzduit de una dintre cele mai impresionante clădiri din Dolj și poate chiar din Oltenia, Palatul „Jean Mihail”, conacul unuia dintre cei mai bogați români din perioada interbelică, Muzeul de Artă dă valoare și o frumusețe de neegalat centrului orașului.

Detaliile clădirii, repuse atent în valoare printr-o reabilitare de anvergură acum câțiva ani, completează ceea ce se află înăuntrul ei.

Muzeul de Artă găzduiește opt dintre lucrările marelui Brâncuși, dar și opere importante ale unor nume mari precum Țuculescu, Grigorescu, Tonitza ori Luchian. Colecțiile sunt împărțite în „Constantin Brâncuși”, „Colecția de artă românească” și „Colecția de artă europeană”.

Un avantaj în aceste vremuri este că puteți vizita muzeul și online, pe site-ul acestuia existând un tur virtual în care puteți admira atât operele, cât și impresionantul Palat „Jean Mihail”.
Muzeul de Artă din Craiova - Tur virtual

Să vă spunem că acesta a fost ridicat în perioada 1898-1907, că a fost lăsat drept moștenire statului la vremea sa și că este printre cele mai frumoase monumente de arhitectură civilă din oraș? Dacă nu ne credeți pe cuvânt, puteți observa cu ochii voștri.

De asemenea, în curtea sa prinde contur Centrul Internațional „Constantin Brâncuși”, proiect unic gândit de arhitectul Dorin Ștefan și pus în practică de Consiliul Județean Dolj, care a și reabilitat somptuoasa clădire în urmă cu câțiva ani. Centrul include o prismă de sticlă de 12 metri, care conține interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“, devenind astfel un omagiu adus sculptorului care a studiat la Craiova. 

Revenind la interior, pe pașii istoriei artei, pășiți în acest loc de vis și nu uitați de Sala Oglinzilor. E realmente o surpriză de fiecare dată, pentru cei ce o cunosc deja, darămite pentru cei care o vizitează pentru prima oară.

Muzeul de Artă este deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00, iar în prima zi de miercuri a fiecărei luni, accesul general este gratuit. Vă rugăm, ca la orice obiectiv turistic și nu numai, să respectați normele de distanțare fizică și îndrumările ghizilor, astfel încât să aveți o experiență cât mai plăcută.

Spor la vizitat!
Muzeul de Artă Craiova

Foto: discoverdolj.ro, muzeuldeartacraiova.ro

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova