#HaiLaMuzeu (3). Casa Băniei, locul unde tradiția își spune povestea

#HaiLaMuzeu (3). Casa Băniei, locul unde tradiția își spune povestea


Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova, sau Casa Băniei, cum este ea mai bine cunoscută, e locul în care tradițiile sunt păstrate vii și tangibile, numai bune pentru oameni să le cunoască și să le aprecieze.

Continuăm, așadar, seria #HaiLaMuzeu cu episodul 3, în care vă invităm să treceți pragul acestei instituții deosebite, care de-a lungul anilor s-a modernizat și a intrat într-un dialog din ce în ce mai viu cu publicul, reușind, totodată, să păstreze valorile și tradițiile care au consacrat-o.

Monument de arhitectură brâncovenească, ce păstrează încă o parte din pivnițele celei mai vechi construcții civile din Craiova, acesta funcționează ca Secție de Etnografie din anul 1966. Credeți-ne pe cuvânt când vă spunem că odată ce veți păși aici, veți simți că ați intrat în altă lume. Sună ca un clișeu, dar nu e deloc atunci când vorbim despre Casa Băniei.

Colecțiile găzduite aici ne întorc în timp cu succes, având în vedere măiestria cu care specialiștii Muzeului Olteniei au gândit să aranjeze toate obiectele strânse de-a lungul vremurilor.

Colecțiile de obiecte de cult, de ouă încondeiate, de instrumente muzicale, de documente etno-folclorice sunt doar câteva dintre cele pe care le puteți găsi aici. Nu putem uita vreodată de colecția Maria Tănase, ce reunește documente și fotografii ale faimoasei cântărețe. De la cartea de liberă profesie a artistei, până la fotografii de colecție, scrisori ori diplome, pe toate le găsiți la Casa Băniei.

În cadrul Secției de Etnografie găsim și expozițiile permanente „Facerea pâinii” și „Ritmurile vieții”, dar și spații interactive unde au loc, periodic, ateliere cu conexiuni în diverse domenii: olărit, pictură, țesut ori sculptură, accesibile elevilor din întreg județul Dolj.

Un tur al Casei Băniei nu înseamnă doar simpla vizitare a unui muzeu, ci e o experiență de trecere într-un alt timp, în alte vremuri, în care lucrurile erau mai simple și mai conectate cu ceea ce înseamnă pământul, apa, aerul, focul și viața.

Chiar dacă acum nu mai trăim acele vremuri, e important să le cunoaștem ca să știm cum, de-a lungul anilor, am ajuns unde suntem acum. În anumite gospodării din Dolj și din Oltenia, unele obiceiuri se păstrează încă, iar noi ne rugăm ca numărul celor ce duc mai departe tradiția să crească. Dacă reușim să transmitem mai departe ceea ce am moștenit, cu siguranță istoria nu se va pierde niciodată.

Vă reamintim că Secția de Etnografie – Casa Băniei, la fel ca și celelalte secții ale Muzeului Olteniei, este deschisă publicului de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Vizitați cu încredere, cu siguranță veți pleca de aici cu ceva nou și cu o gură de aer proaspăt!

Foto: muzeulolteniei.ro

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova