#MustHave: „Craiova de ieri 1927-1947”, o bucată senzațională de istorie a capitalei Doljului

#MustHave: „Craiova de ieri 1927-1947”, o bucată senzațională de istorie a capitalei Doljului


Istoria are nevoie de colecționari și de pasionați ca să nu se piardă. Iar astfel de pasiune găsim în volumul I al albumului "Craiova de ieri 1927-1947" o carte-document care nu trebuie să lipsească nici din desaga turiștilor, dar nici din cea a craiovenilor. Motivul e simplu: găsim aici fotografii explicate, o muncă extraordinară de documentare și acea senzație de piele de găină pe parcurs ce o răsfoim.

Cuvintele exprimă foarte greu ceea ce reprezintă acest album pentru ochii unui cititor sau pentru ai celui care răsfoiește paginile groase întinate cu cerneală care, aranjată astfel, reproduce cele mai frumoase fotografii din perioada 1927 - 1947 a Craiovei. Vedem clădiri care mai există și astăzi, din fericire, vedem frumuseți ale arhitecturii care au fost demolate din varii motive. Putem să îi privim pe oamenii acelor vremuri, cocheți, aranjați, plimbând de mână o domniță, sau domnițe care plimbă la rândul lor cărucioare cu copii. Vedem armata pe străzi în acele vremuri tulburi ale celui de al Doilea Război Mondial, oameni ai străzii, oameni ai Pieței Marșeu. În general, oameni.

Străzile pavate cu piatră cubică spuneau parcă altă poveste atunci; una pe care o veți descoperi cu siguranță și pe care o veți simți dacă veți putea să răsfoiți acest album. Craiova nu doar că părea altfel, ci era altfel, un oraș în alte vremuri dispărute acum.

Evoluția timpului a transformat acest oraș într-unul modern, într-unul care să poată acomoda sute de mii de oameni și de mașini, iar acea aromă a trecutului, în majoritatea ei, a rămas în trecut. Cu toate acestea, încă mai avem clădiri strașnice, care rezistă prin grija oamenilor și a autorităților, și de la care putem învăța că istoria poate exista printre noi numai dacă o respectăm și dacă depunem toate eforturile să o conservăm pentru a-i spune povestea mai departe.

Din respect pentru autori și pentru munca lor de documentare, am decis să nu reproducem imaginile din album, ci doar să vă povestim. Lăsăm acest mister să plutească și să descoperiți singuri minunatul univers pe care cei ce semnează această carte au reușit să-l creeze.

Și, de ce nu, să le urmăriți activitatea în continuare pe Facebook, pe pagina Oltenia mea, unde dezvăluie secretele unuia dintre cele mai frumoase orașe din România: Craiova.
Oltenia mea - Facebook

(Albumul ,,Craiova de ieri 1927-1947" poate fi livrat oriunde în Craiova și în țară prin comandă la olteniamea@gmail.com sau la telefon 0723419561. El este disponibil în rețeaua librăriilor Cornul Abundenței din Craiova, la librăria ,,Elena Farago'' și la chioșcul din fața Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”).

Foto: facebook.com/olteniamea

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova