#NoapteaEuropeanăAMuzeelor. Ce muzee și instituții putem vizita în seara de 13 mai

#NoapteaEuropeanăAMuzeelor. Ce muzee și instituții putem vizita în seara de 13 mai


Noaptea Europeană a Muzeelor se apropie, astfel că, în seara și noaptea de 13 spre 14 mai, vom avea parte din nou de experiențe inedite.

Cinci instituții din Craiova își vor deschide porțile pentru vizitatori, care vor avea acces gratuit și care vor putea cunoaște povești într-un cadru deosebit.

Astfel, Muzeul Olteniei își deschide cele trei secții ale sale pentru vizitatori, în intervalul orar 19:00 – 1:00.

La Secția de Istorie-Arheologie, vor fi disponibile pentru vizitare expozițiile „Redescoperă Oltenia”, „Oltenia Rediviva”, „Jandarmeria Română 1850-2020” și „O comoară a Epocii Bronzului din Oltenia. Cultura Gârla Mare – Cârna”. La Casa Băniei, adică Secția de Etnografie, muzeografii vă așteaptă cu expozițiile „Facerea pâinii”, „Ritmurile vieții” și „Salonul regional de fotografie pentru liceeni: Oltenia în imagini”. Nu în ultimul rând, Secția de Științele Naturii vă așteaptă cu expozițiile „Pești marini și oceanici din patrimoniul Muzeului Olteniei”, „Oltenia – Terra Fossilis”, „Condițiile fizico-geografice și ecosistemele Olteniei”, „Colecția de minerale și roci” și „Universul și sistemul nostru solar/ Planetarium”. 

La Muzeul de Artă, care va participa la Noaptea Muzeelor între orele 16:30 și 23:30, doritorii vor avea parte de patru secțiuni de vizitare.

Este vorba de o expoziție temporară de grafică, ce cuprinde 40 de lucrări ale artistului Silvan Ionescu ce prezintă, în majoritatea lor, portrete ale personalităților vremii, în special din zona Olteniei. Lucrările vor fi expuse în Holul de onoare de la etajul muzeului, precum și în Sala Oglinzilor. La parterul muzeului vă așteaptă expoziția temporară „Și totuși pictură” - Dana Constantin, iar expunerile permanente, ce cuprind Galeria de artă românească și Cabinetul „Constantin Brâncuși” vor putea fi și ele vizitate cu ocazia Nopții Muzeelor. Totodată, Centrul „Constantin Brâncuși”, care oferă o serie întreagă de materiale documentare despre viața și opera marelui sculptor, este inclus în acest circuit. 

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” se alătură și el acestui demers, instituția de cultură urmând să poată fi vizitată între orele 19:00 și 1:00.

Ce ne propun cei de la teatru? „RetroActiv” este semnul sub care Teatrul Colibri oferă publicului o călătorie în timpul și spațiul memoriei afective în această ediție a Nopții Muzeelor. Incursiunile în labirintul întâmplărilor trecute, cu fragmente din istoria teatrului povestite de obiecte-martor, se întâlnesc cu prezentul imediat pe trasee ce descoperă lumea fascinantă a păpușii ca simbol al teatrului de animație. Așadar, dacă vreți să aflați povestea uneia dintre cele mai îndrăgite instituții de cultură din Craiova, aceasta este o ocazie pe care nu trebuie să o ratați!

Încă o instituție plină de povești se deschide cu ocazia Nopții Muzeelor, și anume sediul Radio Oltenia Craiova, în intervalul orar 19:00-22:00.

Curioșii sunt invitați să descopere echipamente tehnice, folosite de-a lungul timpului în realizarea produsului radiofonic, începând de la magnetofoanele rusești, la softul de emisie automată Q-Sound, toate reunite în cadrul unei expoziții unice în istoria radioului public. În cadrul expoziției sunt reflectate etapele prin care s-a trecut, în ultimele decenii, în înregistrarea, procesarea și redarea/difuzarea sunetului postului de radio.

Teatrul Național „Marin Sorescu” participă și el la marele eveniment cu expoziția „Regele Carol I. Ctitorul României Moderne”, care va putea fi vizitată în intervalul orar 19:00 – 2:00.

Expoziția include obiecte ce au aparținut regelui Carol I, precum veselă, monede, medalii, mici obiecte de mobilier sau decorațiuni, arme, cărți și publicații, toate fiind puse la dispoziție în premieră în regiunea Oltenia de către Muzeul Național Peleș din Sinaia. De asemenea, va fi deschis și magazinul de suveniruri pentru cei care doresc să achiziționeze obiecte de tip suvenir cu Regina Maria și Regele Carol I, cărți de teatru și istorie, precum și obiecte ce ilustrează momente istorice și personalități teatrale.

Vă reamintim că accesul este gratuit la toate evenimentele incluse în programul „Noaptea Muzeelor”. Așadar, ne vedem în weekend, la evenimente, să descoperim cât mai multe povești interesante despre locurile noastre!

Alte sugestii

#SăptămânaPurcărete. Legendarul regizor, în prim-plan la Naționalul craiovean!
Parcul „Romanescu”, 121 de ani de frumusețe în sufletul Craiovei!
Craiova dansează pe ritmuri de Jazz la finele săptămânii!
Final fantastic de august! Păpușile pun stăpânire pe Craiova, iar baloanele, pe Dolj!
#AstroShow.Cosmosul, din ce în ce mai aproape de noi!