#UnicÎnLume. Muzeul Cărții și Exilului Românesc își deschide porțile în câteva zile

#UnicÎnLume. Muzeul Cărții și Exilului Românesc își deschide porțile în câteva zile


Muzeul Cărții și Exilului Românesc, un proiect unic în țară și în lume, gândit și pus în practică de Consiliul Județean Dolj, alături de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, va fi deschis pentru vizitatori în următoarele zile. 

Acest moment are loc după ani întregi în care Casa „Tache Dianu”, monument istoric de referință pentru Craiova, a fost supusă restaurării și dotării cu echipamente moderne, pentru a deveni o instituție de cultură interactivă, actuală, dar totuși conectată la trecut.
Muzeul Cărții și Exilului Românesc - facebook

Conexiunea la trecut vine exact din numele noii instituții muzeale, având în vedere colecțiile pe care Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a reușit să le adune de la mari artiști români care au creat în exil. Din lunga listă a donatorilor de fond de carte, manuscrise și alte obiecte, îi enumerăm pe academicianul Dinu C. Giurescu, istoricul Dan Berindei, academicianul Basarab Nicolescu, scriitorii Mircea Eliade, Leonid Mămăligă, Vintilă Horia, regizorii Andrei Șerban și Paul Barbăneagră sau soții Ileana și Romulus Vulpescu.

Inițiativa este cu atât mai importantă cu cât artiștii români care au creat în exil nu au avut niciodată un loc al lor, unde să le fie reunite moștenirile culturale și colecțiile. Iată că, acum, ei vor avea un spațiu incomparabil, unde munca le este recunoscută și unde își vor primi gratitudinea pe care o merită din partea țării lor.

Dincolo de importanța muzeului în sine, dată de colecțiile deținute și de informația prețioasă ce va rămâne ca o moștenire culturală, nu putem trece cu vederea importanța reintroducerii în circuitul turistic a Casei „Dianu”, monument ce datează de la sfârșitul secolului XIX-începutul secolului XX. Recunoscută în peisajul arhitectural craiovean ca fiind o clădire reprezentativă, ea și-a recăpătat personalitatea vremii din care vine și este pregătită să se dezvăluie tuturor.

Iată cum, îmbinând importanța colecțiilor deținute și pe cea a patrimoniului arhitectural, în Craiova ia ființă un vis împlinit, dovadă că, dacă există muncă și interes, reușim să refacem, ușor-ușor, ceea ce vremea părea că a lăsat să piară.

Revenim pe Discover Dolj cu detalii despre program și acces!

Alte sugestii

#DoljulTuristic. Casa Memorială „Alexandru Macedonski” din Goiești va fi reabilitată!
Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024